Uncategorized

Soplówka

Soplówka jeżowata, znana także jako lwia grzywa lub małpia główka, jest to jadalny grzyb o leczniczych właściwościach. Rozwija się w martwym drewnie lub jako pasożyt zasiedlający starsze i osłabione drzewa. W naturze spotykana bardzo rzadko, występuje na drzewach liściastych –  bukach, dębach, jabłoniach czy orzechach włoskich. Znajduje się pod ścisłą ochroną gatunkową. Cechą charakterystyczną tego ciekawego grzyba są pręciki reprodukcyjne wyglądające jak sople lodu lub zwisające kolce. Kształt ten umożliwia zwiększenie powierzchni do produkcji zarodników. W latach 1951-2014 w Polsce soplówkę znaleziono tylko 23 razy i każde stanowisko jej występowania zostało odnotowane. Występującego w naturalnych warunkach grzyba nie wolno zbierać, natomiast można go uprawiać tak jak boczniaki. Wystarczy zakupić w internecie grzybnię, którą należy umieścić w wywierconych otworach pni drzew owocowych lub trocinach. Soplówka posiada sprężysty i elastyczny miąższ, zapach grzybowy oraz słodkawy posmak porównywalny do mięsa z kraba. Można ją spożywać jako kotlet usmażony w panierce lub dodatek do zup i gulaszu. Dzięki zawartości substancji bioaktywnych posiada ona zbawienny wpływ na pracę mózgu, koncentrację i pamięć, wspierając tworzenie się nowych połączeń neuronowych. Działa dobroczynnie na układ pokarmowy chroniąc błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami i wrzodami. Stosowana jest również w leczeniu depresji, zaburzeń lękowych, nerwicy, przewlekłego stresu oraz wspiera leczenie takich chorób jak Parkinson, Alzheimer czy stwardnienie rozsiane. Obniża poziom złego cholesterolu, minimalizuje ryzyko miażdżycy oraz podnosi odporność.